Vikten av bra sommardäck

Bilens fyra däck är det som tillsammans med våra egna körförmågor och bilens kapacitet ska hjälpa oss att hålla oss på vägen och se till att vi kommer säkert från punkt A till punkt B.

I Sverige ska man använda sommardäck på sitt fordon från påsk till oktober och är alltså den däcktyp som används under största delen av året. Sommardäck är anpassade för att köras när temperaturen stiger och blir tvåsiffrig. Gummiblandningen i sommardäck är något mjukare i jämförelse med vinterdäck och det är för att däckens egenskaper ska klara av varmare klimat. Sommardäckens prestanda sjunker avsevärt när temperaturen når under 5 grader celcius.

Sommardäckens mönster är gjorda så att vattnet från vägen ska samlas upp och sedan transporteras ut på sidorna. Detta för att undvika vattenplaning som är en stor orsak till många olyckor som sker sommartid då däcken tappar kontakten med underlaget.

Det är alltid viktigt att se till att däcken är i fräscht skick med rätt mönsterdjup, att gummit är fräscht och det inte finns några sprickor i däcken samt att däcken innehar rätt lufttryck. Allt detta är bidragande faktorer för att däckens prestanda ska hålla fortsatt hög kvalité och vara säkra att framföra sitt fordon med.

När det är dags att köpa nya sommardäck är det viktigt att man köper ett par däck som är anpassade till fordonet som de ska sitta på. Vidare bör man även titta på den ekonomiska aspekten och däckens säkerhetsprestanda. Det är ofta värt att lägga några fler kronor på att få riktiga kvalitétsdäck som både håller längre men också har bättre egenskaper som bidrar till en höjd säkerhet vid till exempel kraftiga inbromsningar. Ska man få med miljöaspekten vid köp av nya däck ska man tänka på att köpa däck som har så lågt rullmotstånd som möjligt utan att kompromissa med säkerheten.